Skip to content

1

JKA

J.K.A. – JAPÁN KARATE SZÖVETSÉG

A Japán Karate Szövetség, angolul ’The Japan Karate Association’, japánul ’Kōeki-Shadan-Hōjin Nihon Karate Kyōkai’ fennállása óta kötelességének tartja a Būdō kultúra változatlan módon történő terjesztését. A szervezetet 1958. április 10-én engedélyezte a Japán Oktatásügyi Minisztérium, ettől kezdve a JKA, mint a karate-dō hivatalosan bejegyzett szervezete tevékenykedik.

  1. Edzés

A JKA 1948. májusától tart edzéseket és népszerűsíti a karatét. Azóta képez instruktorokat, oktatókat, akik 2 éves képzésben szerezhetik meg végzettségüket. Elkészítettek egy filmanyagot, oktatási anyagot a karate-dōhoz szükséges készségek, képességek edzéséhez. A képzés elméletén és azon a célján túl, hogy a jellemet fejlessze, a kemény edzések hitet adnak és emelik más emberi értékek szintjét is. Több mint 20 instruktor és specialista dolgozik a központi dōjō-jában, hogy ezek az értékek az egész világon elérhetőek legyenek. Ők nem csak a világ minden tájáról érkező embereket edzik, hanem oktatókat, instruktori csapatokat is küldenek az egyes országokba. Ez a szervezet a Karate-dō legnagyobb stílusszervezete, mely módszerével erős és kvalifikált Budo-kákat képez az egész világon.

  1. Nemzetközi verseny

A Japán Karate Szövetség minden évben megrendezi az össz-japán bajnokságot, aminek a csapat versenyszáma nemzetközi verseny, külföldi csapatok is elindulhatnak rajta. Az elsőt 1958-ban szervezték meg Tokióban és azóta a karate hihetetlen gyorsasággal terjed az egész világon. Az 5. versenyt a Japán Császár személyesen is megtekintette. Értékes és rangos Karate-dō bajnokság született a legrégebb óta megrendezésre kerülő karate versenyből.

  1. Verseny az általános és középiskolában tanuló gyerekek részére

A 26. bajnokság óta a JKA különválasztotta az ifjúsági versenyeket (6-18 év) a felnőttekétől. 1997. augusztus 2-3-án 2 ezer különlegesen kiválasztott, magas szintű korosztályos versenyző gyűlt össze egész Japánból a komazawai Olimpiai Park Tornacsarnokában, az első ilyen versenyen.

  1. Világbajnokság

A JKA WF (JKA World Federation) szervezete kétévente rendezi meg a JKA ’Világbajnokságot’. A versenyek a JKA alapítója, Gichin Funakoshi elveire épülnek, aki azt remélte, hogy segíti a világbéke megteremtését és a karate elterjesztését a világban. A világbajnokságon résztvevő Budo-kák az egész világot képviselik. Ezen az eseményen a világ legerősebb karatékái vesznek részt, függetlenül a nemzetiségüktől. Így is biztosítva Funakoshi mester szellemiségének folytatását, mely a karate-dō edzéseiben él tovább, mellyel kapcsolatosan a JKA munkája magas szinten elismert, megbecsült. Az első SHOTO VILÁGKUPA 1985-ben, Japánban került megrendezésre, míg a 12-iket 2011-ben Bangkokban, a 13-ikat Tókióban, és az utolsó 14-iket az Írországi Limerickben rendezték. A következő 2020-ban esedékes, újra Japánban.

  1. A JKA Világszervezete

A JKA karate széleskörű elterjesztésére, a JKA karatét gyakorlók összefogására jött létre a JKA Világszervezete, a JKA World Federation, a JKA WF. Az újabb felállás szerint négy önálló területi csoportja dolgozik a világon. Ennek egyike a JKA WF/EUROPE, melynek a Magyar JKA Karate Szövetség is teljes jogú tagja. A JKA Europe minden évben önálló nemzetközi bajnokságot szervez, ez a JKA Európa-bajnokság, mely minden év április első szombatján kerül megrendezésre. A 2003-évi JKA EB házigazdája a Magyar JKA Karate Szövetség volt, mely 2003. április 05-én, Budapesten került megrendezésre. (2006-ban szövetségünk rendezésében Dunaújváros adott otthont a JKA Korosztályos Európa-bajnokságnak.) A következő Európa-bajnokság 2019. április 6-án lesz a norvégiai Stavangerben.

  1. A JKA szakmai felépítése

A Japán Karate Szövetség szakmai irányítását a JKA Shihankai vezeti. Tagjai a világ 8. Danos JKA mesterei, ill. a beválasztott 7. danos mesterek. A JKA főinstruktora Nakayama sensei után SUGIURA Motokuni sensei (9.Dan) volt, akit 1992-ben választottak meg erre a feladatra. Ő egészségi okokból 2009-ben kénytelen volt befejezni aktív munkáját. 2010 áprilisától UEKI Masaaki sensei (9. Dan) a JKA új főinstruktora (Shūseki Shihan). A szakmai munka irányítását, szervezését a JKA Headquarters (Tokió) vezeti. A szervezési munka, és bizonyos szintig a szakmai munka irányítása a kontinentális szervezetek feladata. Az európai szervezetet (JKA WF/Europe) – jelenleg Hideo Ochi, Jörgen Bura és Sergio Gneo mesterek vezetik. A japán JKA instruktorok képzése (Kenshusei program) továbbra is a JKA Központban van. A korábbi 2 (ill. régebben 3) éves képzés – mely mindennapos edzéseket és elméleti képzést jelent – jelenleg már a JKA új, 4 emeletes Központi Dojó-jában folyik. A JKA WF megszervezésével egy időben elindították az egész világon egységes szabályok alapján működő ’Kvalifikációs’ képzést. Ennek keretében folyik az egész világon a 4 fokozatú (D-C-B-A) instruktori, vizsgáztatói és bírói képzés. Az egyes fokozatok egymásra épülnek, megszerzésük csak az előírt sorrendben történhet. A JKA szintén nyitott a danvizsgák terén is. A kvalifikációs képzés után lehetőséget adtak az egyes országoknak, hogy képviselőik danvizsgáztatói jogosultságot szerezzenek (Special Right). Vannak országok, ahol többen is rendelkeznek ezzel a joggal (Magyarországról ketten szerezték meg ezt az engedélyt).