Skip to content
JKA Hungary

Magyar JKA Karate Szövetség

Magyar JKA karatéról 1974 óta beszélhetünk, akkor kezdődött történetünk (a kezdetekről majd külön beszélünk).

A szövetségünk 1990. 03. 30-án alakult meg hivatalosan, akkor értünk el oda, hogy önállósodjunk, hogy a sokszor felelőtlen atyáskodást felcseréljük egy felelősségteljes és önálló új útra.

Ez az út sem volt egyszerű (erről is majd máskor és máshol), de egy 7 éves kitérő után (1991-1998) – miután a nevünket 1998-ban ideiglenesen elvesztettük – újraszerveződtünk, és attól kezdve, ha nem is gond nélkül, de céljainknak megfelelően működünk. A működésünk folyamatos maradt, nevünk nem változott.

Szakmai és szervezeti munkánk a néha szélsőséges körülmények ellenére is folyamatos, töretlen, eredményeinket nem kell szégyellnünk.

A kezdeteket követő évtizedek alatt sok kiváló japán mester járt és tanított Magyarországon, akik közül néhányan már nem is élnek. Emlékezzünk Nishiyama, Shoji, Ueki, Iida, Osaka, Mori, Fujinaga, Imura, Ogura, Imamura, Hanzaki, Shimizu, Inokoshi, Izumiya mesterekre.

Rajtuk kívül európai mesterek is jöttek a kezdeti időkben (Gneo, Peleman, Van Binst, Bürger, Dacic mesterek). Természetesen fontos nekünk Sawada Kazuhiro mester, aki Miyazaki mester képviselőjeként az első japán mesterként tanított hazánkban és tanít, segít bennünket mind a mai napig.

Kiemelkedő esemény volt 1996-ban a Taisho Egyetem csapatának a látogatása Iida sensei vezetésével. Iida sensei meghívására, és Miyazaki sensei közbenjárására tudott 1985-ben 5 magyar karatéka több, mint 2 hónapot Japánban tölteni és gyakorolni a Taisho Egyetemen, a JKA akkori Ebisu dójójában és Iida sensei saját dójójában, a Hozoji Dójóban (Börzsei Károly, Hardi Róbert, Bruzsa Ferenc, Szűcs Tibor és Krepsz János).

Nem, nem felejtettük el, és nem is felejthetjük Tanaka Masahiko senseit, aki közel 25 évig oktatott bennünket folyamatosan és igyekezett példát adni és persze folyamatosan kontrollálni a munkánkat, fejlődésünket. Nekem személy szerint sikerült ezalatt szinte valamennyi Európában tartott táborán jelen lenni, de a bécsi táborokra sokszor népes csapattal érkeztünk.

Az élet néha nem várt módon folytatódik. Ennek lett a következménye, hogy a Magyar JKA Karate Szövetség és Kurihara Kazuaki mester 4 éve ’egymásra talált’ (ebbe besegített Tanaka mester nyugdíjazása, helyzete a JKA-n belül).

Kurihara mester katában 10 szeres japán bajnok. Nyert kumitében is Össz-japán Bajnokságot, kétszer volt Grand Champion és persze világbajnok is. Ugyan a címek fontos jellemzők, de ennél sokkal fontosabb, hogy a fantasztikus technikai tudását még aktív versenyzőként meg is mutatja és a technikai irány- és példamutatásával csak a kime terén mutatott példamutatása vetekszik. A 2018-as Gasshukun vele volt Shiina Mai sensei is, aki szintén vendégünk lesz jövőre is.

Eddig 4 vezetője volt szövetségünknek. A jelenlegi új elnökség és elnök 2017. 06. 28-a óta irányítja szövetségünk munkáját.

Tagságunk jó ideje kb. 1450-1600 fő között változik 1-1 éven belül. Ők jelenleg 34 tagegyesületben karatéznak.

Hosszú évek óta egy elég stabil szakmai program alapján működünk, melyben a szakmai továbbképzés, az edzőtáborok, a hazai és a nemzetközi versenyek 19-21 kiemelt eseményt jelentenek évente.

Szövetségünk tagja a JKA Világszervezetének (JKA WF), annak európai szervezetének (JKA WF Europe). Továbbra is részt veszünk az Európai Shotokan Karate-dó Szövetség és világszövetsége (WSKA) versenyein.

Természetesen az egyik legnépesebb stílusszervezetként tagjai vagyunk a Magyar Karate Szakszövetségnek is.